Duurzaamheid & MVO

“Een beter milieu begint bij jezelf” dit credo onderschrijft VIV volledig. In een branche waar erg veel winst te behalen valt op het gebied van duurzaamheid, neemt VIV haar verantwoordelijkheid. Binnen VIV zijn wij ons bewust van de impact van onze bedrijfsactiviteiten op het milieu en wij nemen dan ook stelselmatig stappen om dit te minimaliseren. Lees hieronder hoe wij dit bij VIV aanpakken.

“Duurzaamheidsvraagstukken komen vaak vanuit de markt. Soms hebben we daar de oplossing niet meteen voor maar komt de vraag er wel. Dan gaan we graag intern kijken wat we kunnen betekenen. Op welke manier kunnen wij iets maken waar de klant naar vraagt?”

Duurzamer verpakken samen met VIV!

VIV werkt steeds meer toe naar het gebruik van mono-materialen. Wij bieden al verschillende mogelijkheden aan en tevens blijven wij (door)ontwikkelen voor de best mogelijke oplossingen. Mede hierdoor hopen wij zo goed mogelijk ons steentje bij te dragen aan de circulaire economie.

Bij VIV zorgen wij ervoor dat afval gescheiden wordt. Zowel het papier als chemische middelen worden gescheiden afgevoerd van het restafval. Ook de folies worden per soort gescheiden en aangeboden aan een recyclebedrijf om de levensduur van de folies te verlengen.

Joury (vertegenwoordiger)

“Het stuk duurzaamheid is iets wat ik zelf belangrijk vind. Dus als ik een klant kan adviseren om met minder materiaal hetzelfde resultaat te behalen dan zal ik dat zeker doen. Ik denk ook dat dit ten goede komt van onze relatie met de klant.”

Naast het inzetten van mono-materialen denken we ook mee met onze klanten door het bedrukken van de folies tevens op een duurzamere manier aan te bieden. Smart Digital Flexo (SDF) biedt vooral voordelen op het gebied van minder inktvoorraden, de mogelijkheid tot kleinere oplages en daarnaast verloopt het omstellen van de machines sneller. Dit heeft een positief effect op zowel de energiekosten als de belasting van het drukproces. Meer weten over SDF?

Dan zijn we er nog niet!

Naast een zo duurzaam mogelijk product aan te bieden zijn wij bij VIV ook intern bezig met stappen op het gebied van duurzaamheid. In 2022 hebben wij een nieuwe naverbrander aangeschaft om chemische stoffen om te zetten in een milieuvriendelijke samenstelling voor het uitstoten. En het voornaamste: deze installatie is voorzien van een volledig warmte terugwin systeem. Alle uitgestoten lucht wordt niet naar buiten geblazen, maar juist weer teruggeleid de fabriek in. Hier wordt het ingezet om de drukmachines te voorzien van droging, om hallen te verwarmen, enzovoort. Een grote win-win situatie waardoor ons gasverbruik drastisch teruggedrongen is.

Ook bespaart VIV veel energie doordat wij sinds een aantal jaren in het hele bedrijf ledverlichting hebben geïnstalleerd. Dit zorgt voor minder energieverbruik en tegelijkertijd ook een betere daglichtomgeving voor het personeel. Daarnaast hebben wij in ruimtes waar niet constant iemand aanwezig is, tijdschakelaars ingebouwd. Niemand aanwezig? Dan gaat het licht na enkele minuten automatisch uit. Wij hebben automatische speeddeuren geïnstalleerd tussen de productieruimtes en de magazijnen. Deze gaan dicht zodra er niemand in de buurt is, waardoor tocht voorkomen wordt en warmte binnen blijft. Deze warmte wordt met ventilatoren gecirculeerd door de ruimte waardoor er voor werknemers een aangename werkomgeving ontstaat en de stookkosten relatief laag blijven.

Tot slot hebben wij medio 2023 geïnvesteerd in een groot project voor zonnepanelen, er zijn ruim 700 panelen op ons pand geïnstalleerd. Deze zonnepanelen zorgen ervoor dat wij deels zelf in onze energiebehoefte kunnen voorzien.